Baby en kinderziekten

Baby en kinderziekten

Enkele van de meest voorkomende kinderziekten

Ze verlopen zoals alle infectieziekten: eerst een incubatieperiode, dan het uitbreken van de symptomen, tenslotte de genezing, gewoonlijk zonder restletsels. OPGELET: DEZE INFORMATIE DIENT ENKEL TER ONDERSTEUNING VAN DE ARTS !! IN GEEN GEVAL VERVANGT DEZE UITLEG EEN CONSULTATIE BIJ DE ARTS. Zieke kinderen dienen ten alle tijden goed opgevolgd te worden!

Mazelen (rubeola)

Een zeer besmettelijke virale infectie, gekenmerkt door koorts, coryza , conjunctivitis, hoest, een specifiek enantheem (uitslag op slijmvliezen) gevolgd door een exantheem (huiduitslag) over het hele lichaam.
  • Incubatietijd: 10 tot 12 dagen
  • Symptomatologie: begint met koorts tot ongeveer 40,5 °C. Ze duurt 5 tot 6 dgn en gaat vaak gepaard met neusloop, conjuctivitis en neusloop. Het kind voelt zich de eerste 3-4 dgn erg ziek. Rond dag 2 ontstaan rode vlekjes met kleine witte puntjes in de mond of op mondmucosa. Op dag 3 of 4 verschijnt de uitslag, macropapulair, beginnend op voorhoofd en snel spreidend naar beneden toe tot heel het lichaam bedekt is. Na 3 dagen ongeveer trekt de uitslag geleidelijk weg.
  • Behandeling: koorstwerend middel. Voldoende vocht aan het kind toedienen. Antibiotica kan nodig zijn indien er bijkomende infecties optreden.
  • Overdracht via hoesten of niezen. Langs de lucht.
kinderen met mazelen mogen niet naar de school. Er bestaat een vaccin tegen dit virus (mazelen-bof-rubella), vraag raad aan u arts of apotheker.

Roodvonk (scarlatina)

Niet ongevaarlijke bacteriële ziekte. Begint met koorts, braken, keelpij, hoofdpijn en rillingen. Binnen de 48u ontstaat een typische uitslag die na een week afschilfert.
  • Incubatietijd: 1-7 dagen
  • Symptomatologie: Temperatuur stijgt in 1-2 dagen boven 39°c en daalt dan weer om na 5-6 dagen normaal te worden. De amandelen en farynx vertonen een sterk eryteem. De tong lijkt op een framboos. De huiduitslag ontstaat binnen de 12 uur en spreidt zich snel uit over het hele lichaam. Er is een erythemateuze puntvormige eruptie die bleek wordt onder druk en de huid als ‘schuurpapier’ doet aanvoelen. Het aangezicht blijft glad, de wangen zijn en voorhaafd zijn rood, maar de streek rond de mond blijft bleek. Na een week begint de huid af te schilferen.
  • Behandeling: Penicilline. Voldoende vocht toedienen. Koorstwerend middel toedienen.
  • Overdracht: via de neus (niezen) en de keel (hoesten)
Uw kind moet thuisblijven.

Rode hond (Rubella)

Goedaardige virusziekte, gekenmerkt door 3 dagen uitslag en algemene zwelling van lymfeklieren.
  • Incubatietijd: 14-21 dagen
  • Symptomatologie: Gezwollen lymfeklieren( kan tot meer dan 1 week duren). Uitslag verschijnt eerst op het gezicht en verspreidt zich daarna snel naar de nek, armen, romp en onderste ledematen. Na dag 1 kan het hele lichaam al volstaan met de rood-roze maculopapels. Bij pubers en volwassenen kan men soms eerst andere symptomen eerst waarnemen (lichte koorst, hoofdpijn, conjuctivitis, keelpijn, hoesten en gezwollen lymfeklieren)
  • niet immune zwangere vrouwen moeten opletten en niet in contact komen met besmette kinderen (voornamelijk de eerste 4 maanden van de zwangerschap), vraag steeds advies aan uw arts.
  • Behandeling: niet echt nodig
Er bestaat een vaccin tegen dit virus. Een niet immune vrouw met zwangerschapswens moet een tussenperiode van minstens 12 weken respecteren tussen inenting en zwangerschap. Het besmette kind mag niet naar school gedurende 7 dagen na het verschijnen van de uitslag.

Waterpokken ( wind-of wijnpokken, varicella)

Een zeer besmettelijke virusziekte, gekenmerkt door jeukende uitslag met papels, vesikels en korstjes.
  • Incubatietijd: 10-21 dagen
  • Symptomatologie: uitslag gepaard met koorts, hoofdpijn, een gevoel van onwel zijn en gebrek aan eetlust. De koorts is afhankelijk van de ernst van de uitslag. Maculae ontwikkelen zich snel tot kleine rode papels en dan tot vesikels (die makkelijk openbreken, uitdrogen en korstjes vormen). Het hele proces duurt 6 tot 8 uur en de verschillende stadia komen gelijktijdig voor op dezelfde plaats. Vooral centraal op de romp, minder op de armen en benen. Ze komen in vlagen en veroorzaken hevige jeuk. Ook op de mondmucosa kunnen vesikels ontstaan.
  • Opgelet met krabletsels, deze kunnen secundaire bacteriële infecties veroorzaken.
  • Behandeling: symptomatisch..Koorts verlagen. HET GEBRUIK VAN IBUPROFEN DIENT VERMEDEN TE WORDEN!! de vesikels kan men uitdrogen met eosine of aderma cytellium. Voor de jeuk kan een anti-histaminicum gegeven worden.
Het kind mag niet naar school tot alle letsels droog zijn.


Uw baby

De beste voeding voor uw baby is uiteraard moedermelk. Echter borstvoeding geven lukt niet altijd even makkelijk, of soms is er een medische reden waardoor er geen mogelijkheid is tot borstvoeding geven. Daarom proberen we via poedermelk ook deze baby’s de best mogelijke start in het leven te geven. Voel je als moeder niet schuldig als borstvoeding geven niet gaat, de huidige poedermelken zijn kwalitatief zeer hoogstaand en er is geen enkel bewijs dat deze kinderen minder goed ontwikkelen dan baby’s die moedermelk krijgen. Voor informatie omtrent baby voeding verwijzen we u graag door naar volgende websites
  • NAN
  • Nutrilon
  • Novalac
  • BEBA

Luiereczeem

Luiereczeem bij zuigelingen is een frequent gezien probleem. Het gaat om een niet-allergische contactdermatitis. Men ziet vaak een felrood erytheem van de convexe zones, de huidplooien zijn niet aangetast. Vandaar de benaming ‘dermatitis in W’ Luiereczeem ontstaat door een combinatie van warmte, vocht, te langdurig contact met ontlasting en urine en vervolgens wrijving. Bovendien zitten in urine en ontlasting stoffen die de huid kunnen irriteren. Het wrijven van de luier langs de billen maakt dit nog erger. Als een baby iets te lange tijd een vieze luier omheeft, wordt de kans op irritatie groter. Vooral diarree kan een baby erge luieruitslag bezorgen. Als gevolg van deze huidaantasting kan er een kolonisatie met de schimmel candida albicans ontstaan. Een candida infectie is te herkennen aan de schilferende randjes van de rode plekken en de kleine rode vlekjes met een schilferend randje net buiten de grote rode plekken. Soms kan een candida infectie ook met kleine witte puistjes gepaard gaan. Voorkomen is dus beter dan genezen:
  • Verschoon je baby regelmatig (8 keer per dag voor een jong kind, zeker na ontlasting)
  • Gebruik geen geparfumeerde of alcoholische reinigingsdoekjes (deze irriteren de huid te fel)
  • Reinig de billetjes met lauw water en een zeep zonder zeep
  • Gebruik van crème voor de luierwissel geeft extra bescherming van de huid, bij lichte beschadiging van de huid kan u overschakelen op een pasta op basis van zinkoxide.
  • Indien er een candida infectie is opgetreden gebruik dan een luiercrème met een antimycoticum (nystatine, azoolderivaten)